Čokoládová roláda:
—————————–
Co budeme k přípravě potřebovat:
————————————————
5 vajec
10 dkg pískového cukru
7,5 dkg hladké mouky
5 dkg kakaa
1 lžička prášku do pečiva
Na plech položíme pečící papír a potřeme ho máslem a poprášíme kakaem. Troubu si předehřejeme na 190st.C. Do mísy dáme 5 vajec pokojové teploty a spolu s cukrem ručním šlehačem šleháme do světlé pěny /5-8 minut/ Do pěny přidáme mouku s pr. do peč. a kakaem. Zlehka spojíme a přesuneme na pečící papír, pečeme 10 minut.
Upečenou roládu necháme 2 – 3 minutky odpočinout a připravíme si čistý pečící papír, zlehka ho posypeme pískovým krupicovým cukrem a plát těsta na něj položíme, chce to trošku šikovnosti, těsto je pružné a nezlomí se vám určitě. Papír, na kterém se těsto peklo opatrně sloupneme a s tím spodním papírem plát zarolujeme.
To nejhorší máme za sebou, ale fakt to nic není. Stočenou roládu necháme chladnout a připravíme si čokoládovou náplň.
Rozpustíme si 25 dkg hořké čokolády, než se rozpustí, tak si našleháme 20 dkg másla a 5 dkg moučkového cukru, přidáme rozpuštěnou čokoládu a pečlivě promícháme. Teď už stačí jen vychladit. Výhodou je, že si můžeme krém připravit třeba den předem.
Tak a teď už jen ušlehat šlehačku, nesladit, můžete přidat ztužovač, já jsem nedávala.
Těsto rozbalíme, potřeme polovinou čokoládového krému a ušlehanou smetanou a zavineme. Zbylým krémem roládu nazdobíme. Dezert je lepší nechat v lednici chladit aspoň hodinku i více, chutě se propojí a krém krásně zpevní a dezert půjde hezky krájet.
Dobrou chuť.
zdroj: http://helenshomehelensworld.blogspot.cz/