Koláč z jablek.

Nakrájeno až druhý den, jinak byl strašně měkký a nedal se pěkně nakrájet na čtverečky.

Suroviny na těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 1 – 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 70 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 200 g nasekaného margarínu nebo másla (pokojové teploty)
  • Uděláme si těsto, rozdělíme na dvě poloviny, dáme do fresh folie a na dvě hodiny do mrazáku, aby se nám dobře strouhalo na plech.

Náplň:

  • 1 kg jablek
  • 150 ml vody
  • 4 lžíce cukru
  • 1 lžíce skořice
  • Jablíčka jsem nakrájela na menší kousky a nechala s 1,5dcl vody , cukrem dusit cca 15 minut, do změknutí.

Krém:

  • 3 vejce
  • 80 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 750 ml mléka
  • 50 g kukuřičného škrobu
  • 80 g másla
  • Vejce ušleháme s cukrem, vanilk.cukrem a škrobem a přidáme do mléka, které jsme nechali ohřát a pak mírně zchladit, zamícháme, přidáme máslo a nalejeme na těsto a jablíčka. Na to opět vrstva nastrouhaného těsta, které jsme si předem vytáhli z mrazničky, aby se nám lépe strouhalo.

Ostaní:

  • olej – na vymazání plechu na pečení
  • mouka – na vysypání plechu na pečení

Těsto nastrouhat a dát na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech na to dát podušená jablka.

Na nastrouhané těsto, podušená jablka nalejeme směs z mléka, vajíček, cukru, másla a škrobu.

Opět nastrouháme druhou půlku těsta, vytaženého z mrazničky, aby se lépe strouhalo.
Pečeme na 180 st. C cca 35-40 minut podle trouby, u mě mohlo být i méně.:(

V receptu je psáno, že se má dát na plech velikosti 20x35cm, já použila klasický plech do trouby.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *