Recept na dobrou vánočku

200g másla rozpustit / dát do těsta nakonec/

4 žloutky

200g cukr moučka

1 kg polohrubé mouky / nahřáté/

menší lžička soli

citr.kůra

500 ml tepl.mléka,

2 kostky droždí, mléko a cukr uděláme kvásek

/hrozinky, ořechy/ nedávala jsem

Vše spojíme mouku, sůl, citr.kůru, vykynutý kvásek, a nakonec rozpuštěné máslo. Necháme v teple kynout hodinku. Uděláme vánočku a necháme ještě na plechu 10 minut kynout. Potřeme vajíčkem. Půl hodiny pečeme na 200 st.C a potom na 160 st.C ještě další půl hodiny.

Po vychladnutí potřeme ještě máslem.

Dá se dělat z poloviční dávky.

Tato vánočka, co je na obrázku je z poloviční dávky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *